tapioka

Chciałam się podzielić moim nowym odkryciem kulinarnym – tapioką.

Z definicji tapioka to produkt skrobiowy pozyskiwany z manioku (takie bulwiaste rośliny z Brazylii – wiem, widziałam ten odcinek Cejrowskiego – widziałam jak robią tapiokę i też że trzeba się dobrze przyjrzeć żeby przy zbiorach nie pomylić odmiany jadalnej z trującą, ale to nie nasz problem na szczęście…).

Może nie do końca jest to moje odkrycie bo tapiokę w postaci granulatu dała mi Mama jak byliśmy u rodziców w Anglii w zeszłym roku, przywiozłam ją i trochę przeleżała w szufladzie… dopiero niedawno w końcu zebrałam się na zrobienie z niej czegoś pożytecznego.

tapioka deser julkaimy tapioka deser julkaimy

A tapioka jest świetnym zagęszczaczem, podobnie jak skrobia ale jest zdecydowanie lżejsza, sama smaku nie ma żadnego, dlatego można na jej bazie dużo zrobić.
Nie zawiera glutenu więc jak ktoś jest na diecie bezglutenowej – w sam raz 🙂

Szukając przepisów na to co z nią zrobić trafiłam na jeden i na nim utknęłam bo jest prosty, smaczny i Jula go uwielbia, więc nie szłam w bardziej skomplikowane tematy.

Przepis jest tutaj
Pomarańczowy deser w tapioką

Dodam tylko od siebie że z przyczyn technicznych częściej dodaję gotowy sok pomarańczowy zamiast wyciskanego z pomarańczy… tak trochę żeby sobie ułatwić życie, choć na pewno różnica w smaku jest znacząca.
I nie dodaję soku z cytryny, troszkę wychodzi za kwaśne dla mnie i dla Julci, a – i stosuję zwykłe mleko, nie sojowe.

Wychodzi pyszny deser – polecam 🙂

tapioka deser julkaimy

1 komentarz do “tapioka

  1. …to niewiele Wyjaśniłaś…tapioka z manioku…i jak nie masz Mamy w Anglii to można się 🙂 otruć 🙂 …Ilonka a coś 🙂 mniej skomplikowanego 🙂 …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.